Znajdź sklep
Inspiracja

Jak rozpalić ogień w kominku?

Pokażemy Ci, jak w prosty i przyjazny dla środowiska sposób palić w piecu drewnem. Aby wzniecić ogień w kominku, stosujemy metodę zwaną rozpalaniem „od góry”. Dzięki temu wydziela się mniej sadzy i cząstek stałych, dopływ powietrza jest większy, a pierwsza porcja drewna pali się lepiej i dłużej. Skorzystaj z naszego poradnika, by krok po kroku napalić w kominku!

Co będzie Ci potrzebne do rozpalenia ognia:

  • 2–3 większe polana
  • 2–3 średnio grube polana
  • 7–10 mniejszych szczapek (drewno rozpałkowe)
  • 2–3 kostki podpałki
  • Zapałki/zapalniczka

Tak rozpalisz ogień w kominku:

1. Otwarte przepustnice

Wszystkie przepustnice kominka powinny być otwarte, by zapewnić dobry ciąg powietrza w czasie rozpalania ognia.

2. Większe polana na dole

Zacznij od ułożenia 2 lub 3 większych kawałków drewna na dnie paleniska kominka. Pozostaw pomiędzy nimi centymetrowe odstępy, by zapewnić przepływ powietrza.

Vedkubber peis påtenning

3. Druga warstwa – średnie polana

Na większych polanach ułóż kolejną warstwę z 2–3 kawałków drewna średniej wielkości. Najlepiej układać je na krzyż w stosunku do leżących poniżej. Pamiętaj o zachowaniu centymetrowego odstępu między polanami.

4. Drewno rozpałkowe

Na polanach ułóż 2 lub 3 warstwy kawałków drewna rozpałkowego. Wybieraj mniejsze szczapki o średnicy około 2–4 cm.

Fyr i peisen Scan 83

5. Podpałka na górze

Na szczapkach rozłóż 2 lub 3 kostki rozpałki. Możesz zastąpić ją papierem gazetowym, ale pamiętaj, że wtedy wytworzy się więcej szkodliwej dla środowiska sadzy.

6. Czas rozpalać!

Ostatni krok jest prosty – rozpal ogień i zamknij drzwiczki!

Scan 83 hvit peis tenne på

Porady ekspertów:

  • Używaj wysuszonego drewna.
  • Nie zapomnij użyć rękawicy chroniącej przed poparzeniem.
Scan 83 peis tenne på