Co będzie Ci potrzebne do rozpalenia ognia:
- 2–3 większe polana
- 2–3 średnio grube polana
- 7–10 mniejszych szczapek (drewno rozpałkowe)
- 2–3 kostki podpałki
- Zapałki/zapalniczka
1. Otwarte przepustnice
Wszystkie przepustnice kominka powinny być otwarte, by zapewnić dobry ciąg powietrza w czasie rozpalania ognia.
2. Większe polana na dole
Zacznij od ułożenia 2 lub 3 większych kawałków drewna na dnie paleniska kominka. Pozostaw pomiędzy nimi centymetrowe odstępy, by zapewnić przepływ powietrza.
3. Druga warstwa – średnie polana
Na większych polanach ułóż kolejną warstwę z 2–3 kawałków drewna średniej wielkości. Najlepiej układać je na krzyż w stosunku do leżących poniżej. Pamiętaj o zachowaniu centymetrowego odstępu między polanami.
4. Drewno rozpałkowe
Na polanach ułóż 2 lub 3 warstwy kawałków drewna rozpałkowego. Wybieraj mniejsze szczapki o średnicy około 2–4 cm.
5. Podpałka na górze
Na szczapkach rozłóż 2 lub 3 kostki rozpałki. Możesz zastąpić ją papierem gazetowym, ale pamiętaj, że wtedy wytworzy się więcej szkodliwej dla środowiska sadzy.
6. Czas rozpalać!
Ostatni krok jest prosty – rozpal ogień i zamknij drzwiczki!